Vaknade ganska tidigt av väckarklockan, men eftersom kroppen tyckte det var mitt i natten tog det en stund att masa sig ur sängen. Tog en dubbel espresso på ett ställe som heter SPR Coffee. Det är i det närmaste på pricken likt Starbucks. Lika gott kaffe också.

Jag hade med mig en morgontidning som jag fått till rummet. Det är skillnad i nyhetsvärdering här och där. Generellt kan jag säga att det är mer upplyftande att läsa en tidning här. Bland annat läste jag en artikel om goda synergier mellan Kinas kapital och Sydsudans olja. Ingen svensk tidning hade vinklat så. De hade letat efter första bästa person att tycka synd om och därefter gjort ett snyftreportage som vältrar sig i elände. Visst finns det elände, men måste man verkligen blunda för det som är positivt?

En annan artikel handlade om BYD som var ett batteriföretag, men 2003 började utveckla elbilar. De hade elbilar på marknaden 2006 och de har sålt 500 000 st. senaste året. Deras förhoppning var att sälja 800 000 bilar varför de bara visar blygsam vinst jämfört med året innan. Men de går alltså fortfarande plus trots att marknaden som de säger ännu inte är mogna för elbilar. Analytiker menar att de måste börja bygga bilar med förbränningsmotorer för att göra bättre business. Det låter såklart tokigt. Hoppas efterfrågan kommer…

Mycket av del som jag tilltalas av med Östasien är just detta att det finns en positiv syn på utveckling. Givetvis har de en del elände kvar. En del bor ruffigt, jag har sett ett par tiggare och well, de har inte rösträtt. Men jag upplever att folk som lever mitt i snabb utveckling också har lättare att omfamna den. Jag tror Sverige hade samma feeling på 60-talet. Allt blev snabbt bättre och folk var stolta över Sverige. Det var givetvis inte bättre då än nu, men förbättringen går numera långsammare och vips ser man den inte trots att det mesta blivit sjukt mycket bättre bara sedan jag föddes.

Kina lär fortsätta utvecklas snabbt ett bra tag till (trots att de inte haft lågkonjunktur på närmare 30 år). Jag hoppas givetvis på demokrati också, men det kan vara betydligt klurigare än exemplena i Mellanöstern.

Frukost/lunch blev dumplings och anka. Mycket vällagat för 25kr.

Och så till Costa Coffee för mer kaffe och uppkoppling. Lade upp nyhetslänkar på en viss persons webb. Det skrivs en hel del, men senaste dagarna har det varit lite lite lugnare, men det tog ändå en timme. På stereon loopade de samma låt och efter 30 minuter kunde jag mha google translate påpeka detta.

Jobbade ett par timmar från rummet och tog sedan tunnelbanan till himmelska fridens torg. Det kostade två kronor. Trångt och varmt.

Själva torget fick man inte vara på av ”security reasons” efter ett visst klockslag så det förklarar varför jag var den enda som gick i ena riktningen, och hundratals i andra. Promenerade i hotellets riktning, men tänkte hoppa på tunnelbanan eller en taxi senare. Kom till en stor affärsgata med ljus överallt och små gränder med marknadsstånd. Jag gillar ju att promenera och började plötsligt känna igen mig vilket fick mig att gå hela vägen hem. Dock blev det stopp för utmärkt tysk husmanskost på vägen.

Det känns bättre att vara här idag. 🙂