I söndags vaknade jag av att radion slagit igång. På en söndag vill jag oftast sova en stund till… Men precis när jag ska slå av radion påannonseras min vän Lotta Sjöström som jag såklart måste lyssna på. Lotta tituleras internationell fredsarbetare och har jobbat i Israel/Palestina, Sri Lanka och ska snart iväg till Georgien.

I programmet som heter vid dagens början berättar Lotta om en grupp Israeler och Palestinier som alla förlorat familjemedlemmar i mellanösternkonflikten. Man kan lätt tro att det föder bitterhet, men just dessa har kommit fram till att enda vägen framåt är att tro att de båda folken en dag kommer försonas.

Gruppens Palestinier tog sig till Israeliska sjukhus för att ge blod. Och Israelerna tog sig till Palestinska sjukhus för att göra det samma.

”Det rinner samma blod i våra ådror, blodet gör ingen skillnad på vilka etniska grupper vi säger oss tillhöra”.

Elände har alltid större nyhetsvärde och det är det vi matas med, men trots allt elände finns de starkaste och godaste människor mitt ibland det.

Lyssna på programmet >